Petak, 4. kolovoza 2017.

Dobrkovići kroz vrijeme: Ukoričeni miris obiteljskog ognjišta

Dobrkovići kroz vrijeme: Ukoričeni miris obiteljskog ognjišta

Danas svatko može pisati, ali treba biti sadržajan i zanimljiv jer bi napisano netko trebao i čitati. Mirko Cigić prototip je srednjoškolskog profesora ili je barem onakav profesor kakvog bi svaka škola poželjela. Ozbiljan, staložen, predan svom poslu do kraja, odmjeren, skroman i samozatajan.

 

 

Sam će u svome službenom životopisu reći i napisati jako malo. Rođen je u širokobriješkom selu Dobrkovićima 15. siječnja 1954. godine, u obitelji Lovre i Veronike Cigić. Školovao se u Dobrkovićima, Širokom Brijegu i u Zagrebu gdje je diplomirao na geografskom odsjeku na Prirodno-matematičkom fakultetu. Predaje geografiju u Gimnaziji fra Dominika Mandića i Srednjoj strukovnoj školi u Širokom Brijegu. Iako mu osnovno zanimanje nema dodirnih točaka s novinarstvom, ovaj srednjoškolski profesor svoje slobodno vrijeme koristi za druženje s pisanom riječi. Prije sedam godina pokrenuo je i uređuje portal dobrkovici.com i kao plod toga uskoro mu iz tiska izlazi prva knjiga, Dobrkovići kroz vrijeme, svojevrsna monograja sela u kojem je rođen i živi, što je i bio povod našeg razgovora za Bljesak.info. ''Prihvaćajući se posla, na amaterski način, postao sam svjestan težine svake javno izgovorene riječi. Konstatacija godi uhu, ali daleko sam ja od bilo kakvog ozbiljnijeg novinarskog rada. Donekle sam se snašao u poslu društvenog kroničara i tu nekako plivam, a sve ostalo je u sferi fantastike. Danas svatko može pisati, ali treba biti sadržajan i zanimljiv jer bi napisano netko trebao i čitati'', reći će profesor Cigić na početku našeg razgovora.

 

Za njega novinar, pogotovo kvalitetan, ne može biti svatko jer, kako će istaknuti, novinarska profesija traži dnevno ostrašćenog čovjeka nabijenog adrenalinom koji stalno trči za informacijama ili senzacijama. ''U posljednje vrijeme istraživački novinarski posao postaje i životno opasan. Zato se ne vidim u toj važnoj i cijenjenoj profesiji'', dodaje naš sugovornik.

 

Iako je s radom na portalu krenuo u godinama kada je bila prava ekspanzija lokalnih internetskih medija, profesor Cigić se nije zalijepio za pomodarstvo već je svojim pristupom radu htio očuvati od zaborava narodnu tradiciju i kulturnu baštinu svoga sela. ''Nisam bio ni Bog zna kako informatički potkovan, u pomoć mi je pritekao stariji sin Ivan i pustolovina je mogla početi. Bio sam svjestan činjenice da male sredine kao što je naša oskudijevaju informacijama na dnevnoj razini. Kako onda biti dnevno zanimljiv i ažuran, bila je to nemoguća misija. Za takav tip portala treba raditi čitav tim, a ja sam ovdje sam. Zato sam se odlučio za drukčiji put'', napominje profesor u razgovoru za Bljesak.info te ističe kako mladi najčešće čitaju i komentiraju školske i sportske teme, a starija publika sadržaje vezane za povijest, tradiciju i zgode koje su obilježile život predaka.

 

Naš sugovornik je urednik i autor gotovo svih tekstova na svome portalu. Čitateljima je na uvid podastro nekoliko vrlo zahtjevnih tema koje su iziskivale ozbiljan napor poput demografskih obilježja sela ili žrtava Prvoga i Drugoga svjetskog rata i poraća. Upravo je, sudeći prema broju klikova i riječima profesora Cigića, stradalnička problematika čitateljstvu ponajviše zanimljiva jer se predugo o njoj šutjelo. ''Dvaput sam ti kazala, a ti jopet pitaš'' U proteklih sedam godina istraživačkog rada i prikupljanja građe dogodio mu se niz i tužnih i smiješnih susreta i događaja. Kako je vjerodostojnost informacija često provjeravao i po nekoliko puta kod istog kazivača, ostala mu je upečatljiva scena iz razgovora s jednom od anketiranih starica. ''Vjerojatno sam nekad u revnosti pretjerao pa sam zasluženo dobio jezikovu juhu: „Dvaput san ti kazala, a ti jopet pitaš. Bor te ne ubiće, jesi posta zaboravan!“. Samo smo se nasmijali i nastavili dalje'', otkriva Cigić. Moglo bi se reći kako je time naš sugovornik u praksi otkrio jedan od najvažnijih novinarskih postulata vezanih za vjerodostojnost i provjeru izvora informacije: ''Ako ti majka kaže da te voli, provjeri tu informaciju iz barem dva neovisna izvora.'' Na portalu je objavljeno dosta tekstova iz dobrkovske prošlosti, a jedan prilično velik dio i prvi put. Jedan dio podataka dobio je od izravnih sudionika događaja, a drugi od njihovih bliskih srodnika. Kako kaže, nije osobito sretan zbog te ekskluzive jer bi više volio da je to učinio netko puno prije njega.

 

''Na taj bi se način očuvalo puno više događaja i autentičnih svjedoka. Osobito su bila dojmljiva svjedočenja Anice Grbešić i Jage Solde o proživljenim patnjama. Najviše me zadivilo praštanje jer nijednom riječju nisu pokazali mržnju prema progoniteljima. Htjelo se ovaj kraj i njegov narod posve obezglaviti, najprije ubojstvima istaknutih ljudi, osobito fratara, a potom paljenjem knjiga i crkvenih matica da ostanemo repa bez korijena. Zato nam je prikupljati izgubljeno kamenje i pokušati složiti mozaik prošlosti“, poručuje ovaj profesor geografije za Bljesak.info.

 

Dobrkovćani i njihovi potomci raspršeni su po čitavom svijetu. Kako je iseljavanje pojedinaca i čitavih obitelji posljedica loših gospodarskih i političkih prilika, ni stanovnici ovoga širokobriješkog sela nisu nikakva iznimka. Zato bi im Cigićeva knjiga Dobrkovići kroz vrijeme sadržajem mogla biti privlačna kao ''miris obiteljskog ognjišta''.

 

Takva je sudbina većine stanovništva pasivnih krajeva. Samo su se rijetki potpuno integrirali u nove sredine i zanemarili veze sa zavičajem. Značajan dio čitatelja portala dolazi upravo iz te populacije, pogotovo iz Europe, ali i iz SAD-a, Kanade, Australije i drugih zemalja. Sudeći po broju čitanosti postoji značajno zanimanje za ovu vrstu sadržaja. Ilustracije radi, popisao sam sve iseljene od 1911. godine do danas i svi su našli svoje mjesto u budućoj knjizi. Nadam se da nikoga nisam preskočio. Zanimljiv je i popis djece iz 1917. godine spašene od gladi. Tu su i dva pisma stara preko sto godina. Nadam se da će knjigu dobro prihvatiti svi, a osobito iseljenička populacija zbog mirisa obiteljskog ognjišta'', ističe profesor Cigić.

 

Otkriva nam kako mu pišući tekstove za portal nije ni na kraj pameti bilo da bi to jednog dana moglo prerasti u knjigu. No, prijedlozi pojedinaca koji su odavno napustili selo i koji su preko tekstova s portala oživljavali uspomene iz djetinjstva i rane mladosti su ga potaknuli na razmišljanje o pisanju knjige. Nakon određenog vremena, prihvatio je izazov i oko sebe okupio ekipu entuzijasta i s njima krenuo u pustolovinu zvanu Dobrkovići kroz vrijeme.

 

''Imao sam društvo sjajnih dama i pustolovnih suputnica s vrlo izvjesnom kvalitetom konačnog proizvoda. Postupio sam po narodnoj: 'Podaj dite materi.'. Uredničkim vijećem koordinirala je Blanka Kraljević, profesorica hrvatskog jezika i književnosti, uz asistenciju Diane Zovko, profesorice hrvatskog jezika i književnosti, čija je briga bila i korektura“, otkriva Cigić.

 

O kvaliteti njegova rada sudila su, kako kaže, dvojica vrsnih ocjenjivača: fra Ante Marić i Miro Naletilić. Ilustracije su radili Zvonimir Đona Perko i magistrica slikarstva Kristina Ćavar. Marija Cigić, profesorica njemačkog jezika priredila je sažetke svih poglavlja iz knjige. Sažetke je na engleski jezik preveo Dinko Jurić, prof., a na njemački Antonija Marić, prof.

 

''Svi su to odreda izvrsni ljudi i suradnici i zato očekujem solidnu monograju. Sadržaj je logički podijeljen na više zasebnih cjelina, sa zanimljivim pristupom problematici sela. Knjiga je nadišla sva moja očekivanja i nadam se dobrim reakcijama publike'', poručio je profesor Cigić na koncu razgovora za Bljesak.info te uputio dodatne zahvale književniku Ivanu Bakoviću, dr. sc Heleni Dragić s mostarskoga Filozofskog fakulteta, dr. sc. Ivanu Dugandžiću, dr. sc. Marinki Šimić sa Staroslavenskog instituta u Zagrebu i fra Robertu Joliću koji su mu svojim znanjem i iskustvom pomogli u izradi knjige čije će predstavljanje biti upriličeno u petak, 18. kolovoza 2017. godine, u 20.00 sati u kinu Borak u Širokom Brijegu.

 

www.bljesak.info

Vijesti

Širokobriježani u predstavi „Ero s onog svijeta“

Širokobriježani u predstavi „Ero s onog svijeta“

Članovi skupine “Povuci-potegni” zajedno sa članovima Folklorne skupine Zagreb i amaterskim glumcima i pjevačima okupljenim u Hrva...

„Dani kruha“ u dječjem vrtiću „Trnoružica“

„Dani kruha“ u dječjem vrtiću „Trnoružica“

U četvrtak su u dječjem vrtiću „Trnoružica“ Široki Brijeg organizirani Dani kruha, manifestacija pod nazivom Dani kruha ili dani z...

Održana promocija knjige i otvorena izložba slika Joze Kožula

Održana promocija knjige i otvorena izložba slika Joze Kožula

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske Široki Brijeg i Narodne knjižnice Široki Brijeg u Narodnoj knjižnici održana je promocija k...

OGLAS O PRODAJI NEIZGRAĐENIH GRAĐEVINSKIH ZEMLJIŠTA

OGLAS O PRODAJI NEIZGRAĐENIH GRAĐEVINSKIH ZEMLJIŠTA

Predmet prodaje su građevinska zemljišta u posjedu i vlasništvu Grada Širokog Brijega.

HKD Vrila iz Župe Mostarski Gradac sudjelovalo na „5. SUSRETU ČUVARA HRVATSKE ETNO BAŠTINE“

HKD Vrila iz Župe Mostarski Gradac sudjelovalo na „5. SUSRETU ČUVARA HRVATSKE ETNO BAŠTINE“

HKD „Vrila“ iz Župe Mostarski Gradac, Široki Brijeg sudjelovao je 14. listopada 2017. na smotri folklora pod nazivom „5. Susret ču...

OŠ Biograci dobila novo ruho!

OŠ Biograci dobila novo ruho!

Gradonačelnik Miro Kraljević i predsjednik Gradskog vijeća Vinko Topić obišli su obnovljenu centralnu zgradu Osnovne škole Biograc...

JAVNI NATJEČAJ ZA IMENOVANJE RAVNATELJA JU DJEČJI VRTIĆ „TRNORUŽICA“

JAVNI NATJEČAJ ZA IMENOVANJE RAVNATELJA JU DJEČJI VRTIĆ „TRNORUŽICA“

Raspisuje se javni natječaj za izbor i imenovanje ravnatelja Javne ustanove Dječji vrtić „Trnoružica“ Široki Brijeg.

NAJAVA: Tribina „NASILJE, uzroci i posljedice“

NAJAVA: Tribina „NASILJE, uzroci i posljedice“

U organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Gradskog vijeća Široki Brijeg održat će se tribina na temu: „NASILJE, uzroci ...

Proslavljen "Svjetski dan učitelja"

Proslavljen "Svjetski dan učitelja"

U hotelu „Park“ svečanom večerom i druženjem uz glazbeni program, u organizaciji sindikata osnovnih škola Grada Širokog Brijega, s...

Čestitka povodom svjetskog dana učitelja

Čestitka povodom svjetskog dana učitelja

Danas se obilježava Svjetski dan učitelja.

„Dan Gimnazije fra Dominika Mandića“

„Dan Gimnazije fra Dominika Mandića“

Gimnazija fra Dominika Mandića danas je obilježila i proslavila svoj dan.

Glazbeno-poetskim recitalom Širokobriježani odali počast velikom fra Didaku Buntiću

Glazbeno-poetskim recitalom Širokobriježani odali počast velikom fra Didaku Buntiću

Glazbeno-poetskim recitalom ''Sa suzom ti pišem život'' u ponedjeljak navečer je u Narodnoj knjižnici u Širokom Brijegu odana poča...

Održan sastanak gradonačelnika Kraljevića i federalnih ministara

Održan sastanak gradonačelnika Kraljevića i federalnih ministara

U uredu gradonačelnika održan je sastanak gradonačelnika Širokog Brijega Mire Kraljevića s ministricom financija Vlade Federacije ...

Gradonačelnik Kraljević primio u službenu posjetu veleposlanicu SAD-a Maureen Cormack

Gradonačelnik Kraljević primio u službenu posjetu veleposlanicu SAD-a Maureen Cormack

Gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević danas je upriličio prijem veleposlanice SAD-a u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack. ...

Prva povijesna akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Jarama

Prva povijesna akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Jarama

Posljednjeg dana u mjesecu listopadu ove godine u Mjesnoj zajednici Jare održat će se prva ikad održana akcija dobrovoljnog dariva...

Hercegovina za Ritu

Hercegovina za Ritu

Priča malene Ana Rite Puljić obišla je cijelu Hercegovinu pa i šire. Teška bolest koja predstavlja pravu bitku s vremenom i mogućn...

ODRŽANA 10. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

ODRŽANA 10. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

U dvorani Gradskog vijeća uz prisutnost 23 vijećnika, a pod predsjedanjem predsjednika Vinka Topića, održana je 10. sjednica Grads...

MUP ŽZH: Odsjek upravnih poslova Široki Brijeg na novoj lokaciji!

MUP ŽZH: Odsjek upravnih poslova Široki Brijeg na novoj lokaciji!

Odsjek upravnih poslova na novoj lokaciji počinje s radom 25.09.2017. godine.

NAJAVA 10. SJEDNICE GRADSKOG VIJEĆA

NAJAVA 10. SJEDNICE GRADSKOG VIJEĆA

Gradsko vijeće Širokog Brijega održat će 10. sjednicu u utorak, 26. 9. 2017., s početkom rada u 10 sati. Sjednica će se održati u ...

VII. NAGRADNI NATJEČAJ NA TEMU »POBIJENI HERCEGOVAČKI FRANJEVCI«

VII. NAGRADNI NATJEČAJ NA TEMU »POBIJENI HERCEGOVAČKI FRANJEVCI«

Želeći njegovati spomen na 66 hercegovačkih franjevaca koje su kao nevine tijekom i u poraću Drugog svjetskog rata pobili jugokomu...

   


Kalendar događaja

Prošli mjesec Listopad 2017 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 39 1
week 40 2 3 4 5 6 7 8
week 41 9 10 11 12 13 14 15
week 42 16 17 18 19 20 21 22
week 43 23 24 25 26 27 28 29
week 44 30 31

Anketa

Jeste li zadovoljni kvalitetom usluga koje pružaju službenici u Gradskim tijelima vlasti?

Jeste li zadovoljni kvalitetom usluga koje pružaju službenici u Gradskim tijelima vlasti?

322
NE
101
DA
52
MOGLO BI BITI BOLJE
2 Votes left

jVS by www.joomess.de.

 • Važniji telefoni

  Matični ured
  039 702 824
  Vatrogasno društvo
  039 703 086; 123
  Dom zdravlja
  039 704 926; 852 229; 124
  Policija
  039 716 601; 122
  Crveni križ
  039 703 288
  Gradska mrtvačnica
  063 354 987
  Radio postaja Široki Brijeg
  039 705 245; 703 050
  Elektro Široki Brijeg
  039 704 217
  HP Mostar
  Poštanski ured Široki Brijeg
  039 705 127
   
  Autobusni kolodvor
  Miškić bus
  039 706 561
  Globtour
  039 705 124