Petak, 4. kolovoza 2017.

Dobrkovići kroz vrijeme: Ukoričeni miris obiteljskog ognjišta

Dobrkovići kroz vrijeme: Ukoričeni miris obiteljskog ognjišta

Danas svatko može pisati, ali treba biti sadržajan i zanimljiv jer bi napisano netko trebao i čitati. Mirko Cigić prototip je srednjoškolskog profesora ili je barem onakav profesor kakvog bi svaka škola poželjela. Ozbiljan, staložen, predan svom poslu do kraja, odmjeren, skroman i samozatajan.

 

 

Sam će u svome službenom životopisu reći i napisati jako malo. Rođen je u širokobriješkom selu Dobrkovićima 15. siječnja 1954. godine, u obitelji Lovre i Veronike Cigić. Školovao se u Dobrkovićima, Širokom Brijegu i u Zagrebu gdje je diplomirao na geografskom odsjeku na Prirodno-matematičkom fakultetu. Predaje geografiju u Gimnaziji fra Dominika Mandića i Srednjoj strukovnoj školi u Širokom Brijegu. Iako mu osnovno zanimanje nema dodirnih točaka s novinarstvom, ovaj srednjoškolski profesor svoje slobodno vrijeme koristi za druženje s pisanom riječi. Prije sedam godina pokrenuo je i uređuje portal dobrkovici.com i kao plod toga uskoro mu iz tiska izlazi prva knjiga, Dobrkovići kroz vrijeme, svojevrsna monograja sela u kojem je rođen i živi, što je i bio povod našeg razgovora za Bljesak.info. ''Prihvaćajući se posla, na amaterski način, postao sam svjestan težine svake javno izgovorene riječi. Konstatacija godi uhu, ali daleko sam ja od bilo kakvog ozbiljnijeg novinarskog rada. Donekle sam se snašao u poslu društvenog kroničara i tu nekako plivam, a sve ostalo je u sferi fantastike. Danas svatko može pisati, ali treba biti sadržajan i zanimljiv jer bi napisano netko trebao i čitati'', reći će profesor Cigić na početku našeg razgovora.

 

Za njega novinar, pogotovo kvalitetan, ne može biti svatko jer, kako će istaknuti, novinarska profesija traži dnevno ostrašćenog čovjeka nabijenog adrenalinom koji stalno trči za informacijama ili senzacijama. ''U posljednje vrijeme istraživački novinarski posao postaje i životno opasan. Zato se ne vidim u toj važnoj i cijenjenoj profesiji'', dodaje naš sugovornik.

 

Iako je s radom na portalu krenuo u godinama kada je bila prava ekspanzija lokalnih internetskih medija, profesor Cigić se nije zalijepio za pomodarstvo već je svojim pristupom radu htio očuvati od zaborava narodnu tradiciju i kulturnu baštinu svoga sela. ''Nisam bio ni Bog zna kako informatički potkovan, u pomoć mi je pritekao stariji sin Ivan i pustolovina je mogla početi. Bio sam svjestan činjenice da male sredine kao što je naša oskudijevaju informacijama na dnevnoj razini. Kako onda biti dnevno zanimljiv i ažuran, bila je to nemoguća misija. Za takav tip portala treba raditi čitav tim, a ja sam ovdje sam. Zato sam se odlučio za drukčiji put'', napominje profesor u razgovoru za Bljesak.info te ističe kako mladi najčešće čitaju i komentiraju školske i sportske teme, a starija publika sadržaje vezane za povijest, tradiciju i zgode koje su obilježile život predaka.

 

Naš sugovornik je urednik i autor gotovo svih tekstova na svome portalu. Čitateljima je na uvid podastro nekoliko vrlo zahtjevnih tema koje su iziskivale ozbiljan napor poput demografskih obilježja sela ili žrtava Prvoga i Drugoga svjetskog rata i poraća. Upravo je, sudeći prema broju klikova i riječima profesora Cigića, stradalnička problematika čitateljstvu ponajviše zanimljiva jer se predugo o njoj šutjelo. ''Dvaput sam ti kazala, a ti jopet pitaš'' U proteklih sedam godina istraživačkog rada i prikupljanja građe dogodio mu se niz i tužnih i smiješnih susreta i događaja. Kako je vjerodostojnost informacija često provjeravao i po nekoliko puta kod istog kazivača, ostala mu je upečatljiva scena iz razgovora s jednom od anketiranih starica. ''Vjerojatno sam nekad u revnosti pretjerao pa sam zasluženo dobio jezikovu juhu: „Dvaput san ti kazala, a ti jopet pitaš. Bor te ne ubiće, jesi posta zaboravan!“. Samo smo se nasmijali i nastavili dalje'', otkriva Cigić. Moglo bi se reći kako je time naš sugovornik u praksi otkrio jedan od najvažnijih novinarskih postulata vezanih za vjerodostojnost i provjeru izvora informacije: ''Ako ti majka kaže da te voli, provjeri tu informaciju iz barem dva neovisna izvora.'' Na portalu je objavljeno dosta tekstova iz dobrkovske prošlosti, a jedan prilično velik dio i prvi put. Jedan dio podataka dobio je od izravnih sudionika događaja, a drugi od njihovih bliskih srodnika. Kako kaže, nije osobito sretan zbog te ekskluzive jer bi više volio da je to učinio netko puno prije njega.

 

''Na taj bi se način očuvalo puno više događaja i autentičnih svjedoka. Osobito su bila dojmljiva svjedočenja Anice Grbešić i Jage Solde o proživljenim patnjama. Najviše me zadivilo praštanje jer nijednom riječju nisu pokazali mržnju prema progoniteljima. Htjelo se ovaj kraj i njegov narod posve obezglaviti, najprije ubojstvima istaknutih ljudi, osobito fratara, a potom paljenjem knjiga i crkvenih matica da ostanemo repa bez korijena. Zato nam je prikupljati izgubljeno kamenje i pokušati složiti mozaik prošlosti“, poručuje ovaj profesor geografije za Bljesak.info.

 

Dobrkovćani i njihovi potomci raspršeni su po čitavom svijetu. Kako je iseljavanje pojedinaca i čitavih obitelji posljedica loših gospodarskih i političkih prilika, ni stanovnici ovoga širokobriješkog sela nisu nikakva iznimka. Zato bi im Cigićeva knjiga Dobrkovići kroz vrijeme sadržajem mogla biti privlačna kao ''miris obiteljskog ognjišta''.

 

Takva je sudbina većine stanovništva pasivnih krajeva. Samo su se rijetki potpuno integrirali u nove sredine i zanemarili veze sa zavičajem. Značajan dio čitatelja portala dolazi upravo iz te populacije, pogotovo iz Europe, ali i iz SAD-a, Kanade, Australije i drugih zemalja. Sudeći po broju čitanosti postoji značajno zanimanje za ovu vrstu sadržaja. Ilustracije radi, popisao sam sve iseljene od 1911. godine do danas i svi su našli svoje mjesto u budućoj knjizi. Nadam se da nikoga nisam preskočio. Zanimljiv je i popis djece iz 1917. godine spašene od gladi. Tu su i dva pisma stara preko sto godina. Nadam se da će knjigu dobro prihvatiti svi, a osobito iseljenička populacija zbog mirisa obiteljskog ognjišta'', ističe profesor Cigić.

 

Otkriva nam kako mu pišući tekstove za portal nije ni na kraj pameti bilo da bi to jednog dana moglo prerasti u knjigu. No, prijedlozi pojedinaca koji su odavno napustili selo i koji su preko tekstova s portala oživljavali uspomene iz djetinjstva i rane mladosti su ga potaknuli na razmišljanje o pisanju knjige. Nakon određenog vremena, prihvatio je izazov i oko sebe okupio ekipu entuzijasta i s njima krenuo u pustolovinu zvanu Dobrkovići kroz vrijeme.

 

''Imao sam društvo sjajnih dama i pustolovnih suputnica s vrlo izvjesnom kvalitetom konačnog proizvoda. Postupio sam po narodnoj: 'Podaj dite materi.'. Uredničkim vijećem koordinirala je Blanka Kraljević, profesorica hrvatskog jezika i književnosti, uz asistenciju Diane Zovko, profesorice hrvatskog jezika i književnosti, čija je briga bila i korektura“, otkriva Cigić.

 

O kvaliteti njegova rada sudila su, kako kaže, dvojica vrsnih ocjenjivača: fra Ante Marić i Miro Naletilić. Ilustracije su radili Zvonimir Đona Perko i magistrica slikarstva Kristina Ćavar. Marija Cigić, profesorica njemačkog jezika priredila je sažetke svih poglavlja iz knjige. Sažetke je na engleski jezik preveo Dinko Jurić, prof., a na njemački Antonija Marić, prof.

 

''Svi su to odreda izvrsni ljudi i suradnici i zato očekujem solidnu monograju. Sadržaj je logički podijeljen na više zasebnih cjelina, sa zanimljivim pristupom problematici sela. Knjiga je nadišla sva moja očekivanja i nadam se dobrim reakcijama publike'', poručio je profesor Cigić na koncu razgovora za Bljesak.info te uputio dodatne zahvale književniku Ivanu Bakoviću, dr. sc Heleni Dragić s mostarskoga Filozofskog fakulteta, dr. sc. Ivanu Dugandžiću, dr. sc. Marinki Šimić sa Staroslavenskog instituta u Zagrebu i fra Robertu Joliću koji su mu svojim znanjem i iskustvom pomogli u izradi knjige čije će predstavljanje biti upriličeno u petak, 18. kolovoza 2017. godine, u 20.00 sati u kinu Borak u Širokom Brijegu.

 

www.bljesak.info

Vijesti

U Mostaru svečano obilježena 24. obljetnica II. gardijske brigade HVO-a

U Mostaru svečano obilježena 24. obljetnica II. gardijske brigade HVO-a

U Vojarni Stanislav Baja Kraljević u Mostaru svečano je obilježena 24. obljetnica II. gardijske brigade HVO-a, jedne od najslavnij...

NAJAVA 12. SJEDNICE GRADSKOG VIJEĆA

NAJAVA 12. SJEDNICE GRADSKOG VIJEĆA

Gradsko vijeće Širokog Brijega održat će 12. sjednicu u petak, 22. 12. 2017., s početkom rada u 10 sati. Sjednica će se održati u ...

Donatorska večer "Pomozimo zajedno za Dom fra Mladen Hrkać"

Donatorska večer "Pomozimo zajedno za Dom fra Mladen Hrkać"

Oko 500 podržavatelja i prijatelja okupilo se sinoć, 13.12.2017. na donatorskoj večeri naziva „Pomozimo zajedno u izgradnji objekt...

Predstavljen novi broj časopisa "Vitko" i dodjeljene nagrade najboljima

Predstavljen novi broj časopisa "Vitko" i dodjeljene nagrade najboljima

Ogranak Matice hrvatske Široki Brijeg već tradicionalno kraj godine obilježi izlaskom novog broja časopisa Vitko.

Održana promocija studenata Akademije likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu

Održana promocija studenata Akademije likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu

Večeras je održana promocija 18. naraštaja studenata Akademije likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu.

Obilježena 18. godišnjica smrti dr. Franje Tuđmana

Obilježena 18. godišnjica smrti dr. Franje Tuđmana

Jučer se navršilo 18 godina od smrti prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana.

OBAVIJEST ZA POLJOPRIVREDNIKE-SUZBIJANJE OCTENE MUŠICE PLODOVA

OBAVIJEST ZA POLJOPRIVREDNIKE-SUZBIJANJE OCTENE MUŠICE PLODOVA

Prema informacijama pristiglim od Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Federaciji BiH utvrđeno je pri...

Održana "Božićna priredba malih folkloraša"

Održana "Božićna priredba malih folkloraša"

Kulturno-umjetnička društva iz Širokog Brijega četvrtu godinu za redom organizirali su "Božićnu priredbu malih folkloraša."

"Slatki Božić" privukao veliki broj Širokobriježana

"Slatki Božić" privukao veliki broj Širokobriježana

„Slatki Božić svima“ održao se u petak, 8. prosinca 2017. Na Trgu širokobrijeških žrtava.

“U susret Božiću” u Franjevačkoj galeriji

“U susret Božiću” u Franjevačkoj galeriji

U Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu u četvrtak u večernjim satima otvorena je izložba “U susret Božiću” i predstavljen katol...

Fra Mladen Rozić uspješno predstavio novu zbirku pjesama

Fra Mladen Rozić uspješno predstavio novu zbirku pjesama

Ogranak Matice hrvatske Široki Brijeg nakon uspješnog predstavljanja stihozbirki fra Mladena Rozića u Dubrovniku organizirao je no...

Održana skupština udruge pčelara „Vrisak“

Održana skupština udruge pčelara „Vrisak“

U četvrtak, 7. prosinca, u restoranu „Čolić“ održana je skupština pčelarske udruge „Vrisak“. Simbolično, skupština je održana na d...

Sveti Nikola i božićne jaslice u Širokom Brijegu

Sveti Nikola i božićne jaslice u Širokom Brijegu

Na Trgu širokobrijeških žrtava večeras su postavljene božićne jaslice, dok je sveti Nikola  razveselio najmlađe.

“Književno Posušje” predstavljeno u Širokom Brijegu

“Književno Posušje” predstavljeno u Širokom Brijegu

“Književno Posušje“, knjiga koja sadrži izabrana djela 87 autora koji su obilježili književnu djelatnost Posušja, predstavljena je...

Održana javna tribina pod nazivom „Tko upravlja mojom srećom?“

Održana javna tribina pod nazivom „Tko upravlja mojom srećom?“

Možemo se složiti da smo svi mi najzahtjevniji i najsuroviji u komunikaciji s ljudima koje zapravo najviše volimo,  započela je sv...

NATJEČAJ ZA DODJELU STIPENDIJA STUDENTIMA DEFICITARNIH ZANIMANJA U AKADEMSKOJ 2017/18. GODINI

NATJEČAJ ZA DODJELU STIPENDIJA STUDENTIMA DEFICITARNIH ZANIMANJA U AKADEMSKOJ 2017/18. GODINI

Na temelju Odluke Gradskog vijeća, broj: 01-02-353/17-7 od­­­­­­ 4. prosinca 2017. godine, Gradonačelnik grada Široki Brijeg  r a ...

PROMOCIJA ZBIRKE PJESAMA FRA MLADENA ROZIĆA U ŠIROKOM BRIJEGU

PROMOCIJA ZBIRKE PJESAMA FRA MLADENA ROZIĆA U ŠIROKOM BRIJEGU

Ogranak Matice hrvatske Široki Brijeg nakon uspješnog predstavljanja stihozbirki fra Mladena Rozića u Dubrovniku poziva vas na nov...

Stanje infrastrukture u Širokom Brijegu

Stanje infrastrukture u Širokom Brijegu

Na 11. sjednici Gradskog vijeća vijećnici su primili informacije o stanju prometne infrastrukture, o izgradnji kolektora za kanali...

Božićne jaslice i sveti Nikola u srijedu na Trgu širokobrijeških žrtava

Božićne jaslice i sveti Nikola u srijedu na Trgu širokobrijeških žrtava

Gradski odbor Mladeži HDZ BiH Široki Brijeg u srijedu 6. prosinca, na blagdan svetoga Nikole, organizira već sada tradicionalnu, „...

Održana 11. sjednica Gradskog vijeća Široki Brijeg

Održana 11. sjednica Gradskog vijeća Široki Brijeg

Pod predsjedanjem predsjednika Gradskog vijeća Vinka Topića održana je 11. sjednica Gradskog vijeća.

   


Kalendar događaja

Prošli mjesec Prosinac 2017 Sljedeći mjesec
P U S Č P S N
week 48 1 2 3
week 49 4 5 6 7 8 9 10
week 50 11 12 13 14 15 16 17
week 51 18 19 20 21 22 23 24
week 52 25 26 27 28 29 30 31

Anketa

Jeste li zadovoljni kvalitetom usluga koje pružaju službenici u Gradskim tijelima vlasti?

Jeste li zadovoljni kvalitetom usluga koje pružaju službenici u Gradskim tijelima vlasti?

332
NE
103
DA
59
MOGLO BI BITI BOLJE
2 Votes left

jVS by www.joomess.de.

 • Važniji telefoni

  Matični ured
  039 702 824
  Vatrogasno društvo
  039 703 086; 123
  Dom zdravlja
  039 704 926; 852 229; 124
  Policija
  039 716 601; 122
  Crveni križ
  039 703 288
  Gradska mrtvačnica
  063 354 987
  Radio postaja Široki Brijeg
  039 705 245; 703 050
  Elektro Široki Brijeg
  039 704 217
  HP Mostar
  Poštanski ured Široki Brijeg
  039 705 127
   
  Autobusni kolodvor
  Miškić bus
  039 706 561
  Globtour
  039 705 124